Selectează o Pagină

Despre implementarea Pachetului energetic 3 în Republica Moldova

ian. 13, 2021

Implementarea Pachetului energetic 3 al UE în Republica Moldova se apropie de final. Acesta presupune asigurarea independenței financiare și juridice a întreprinderii de transport a gazelor naturale, precum și accesul liber la rețea a tuturor participanților pieței de gaze, inclusiv a consumatorilor. Nu în ultimul rând, acest fapt va viza fluxurile de tranzitare a gazelor și formarea prețurilor pentru acest serviciu, reieșind din principiul tarifar „intrare-ieșire”. Despre aceste momente – în interviul membrului Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” și șefului Direcției economico-financiare a întreprinderii Alexandr Șevciuc (fragment). 

– Volumul tranzitului gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova a scăzut considerabil în ultimii ani. Totodată, în mai multe medii informaționale sunt vociferate cifre de pierderi directe în mărime de 60 milioane de dolari. Oare corespund acestea realității?

– Conform contractului dintre SAP „Gazprom” și SA „Moldovagaz”, prețul serviciilor de transportare a gazelor naturale în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Moldova constituie 3 dolari SUA pentru o mie de metri cubi la 100 de kilometri de distanța. Pe malul drept al țării din punct de vedere tehnic, serviciul este prestat de către întreprinderea de transport a gazelor naturale SRL „Moldovatransgaz”. La rândul său, tranzitul pe malul sting al Nistrului este asigurat de către compania SRL „Tiraspoltransgaz”. 

În acest context, veniturile aferente transportării gazelor naturale în regim de tranzit, în conformitate cu contractul dintre SAP „Gazprom” și SA „Moldovagaz”, nu aparțin SA „Moldovagaz”, ci în proporții egale sunt repartizate întreprinderilor SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz”. În perioada anilor 2016-2019 volumul transportării gazelor naturale  în regim de tranzit în medie constituia 16,75 miliarde de metri cubi anual. Astfel, veniturile fiecărui operator de rețea a constituit în medie 24,5 milioane dolari SUA sau 446,8 milioane de lei anual.

În aceleași timp, cheltuielile operaționale și de altă natură ale companiei SRL „Moldovatransgaz” pentru efectuarea tranzitării gazelor naturale în medie au constituit 266,3 milioane de lei anual. Însă este de menționat că, diferența financiară în mărime de 180,5 milioane de lei a fost direcționată la diminuarea tarifului mediu de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali, conform cerințelor legislației Republicii Moldova.      

Materialul integral poate fi citit aici.

Vadim Ceban

Vadim Ceban

Președinte al Consiliului de Administrație, SA Moldovagaz

Le port respectul tuturor oamenilor, pe care i-am întâlnit în calea mea, pentru că au împărtășit cunoștințele și experiențele lor și mi-au oferit posibilitatea să învăț.
Cred că asta e una din sarcinile noastre principale să învățăm și să transmitem cunoștințele colegilor. Numai așa putem determina progresul, indiferent de domeniul de activitate.