Selectează o Pagină

Când revenim la viața normală?

mart. 30, 2021

Este întrebarea care o auzim probabil cel mai des în ultimul an.
De când autoritățile au fost nevoite să impună măsuri restrictive pentru a împiedica răspândirea infecției, tot mai des ne întrebăm când vom putea trăi ca înainte.
Vrem să nu ne mai temem să fim infectați și să nu ne mai facem griji pentru apropiați. Să nu mai auzim zilnic rapoartele despre numărul de cazuri confirmate de infecție și despre numărul de decese.
Oamenii de afaceri se întreabă când vor fi ridicate restricțiile ca să înțeleagă cum își pot revitaliza afacerile.
De un an toată societatea trăiește sub o presiune, care pare tot mai apăsătoare și obositoare.

Dar, adevărul e că nu suntem noi primii.
Omenirea a mai trecut prin epidemii și atunci a fost mult mai puțin pregătită pentru a face față la așa năpaste.
Azi noi avem cunoștințe, avem tehnologii informaționale și capabilitățile de a monitoriza și controla amenințările sunt cele mai puternice în istorie.
Însă, în ciuda faptului că deținem azi resurse, cunoștințe și capabilități incredibile pentru predecesorii noștri, care ne pot ajuta să controlăm mai bine epidemia și să reducem consecințele ei, omenirea în criză nu a reușit să sporească cooperarea și colaborarea.
În pandemie au crescut diviziunile și s-au acutizat diferențele.

Pe tot parcursul evoluției omenirii dezastrele nu au lipsit niciodată. Totuși, cred că nu a fost o situație asemeni celei de azi. Pandemia a generat o stare de neliniște la nivel global.
Această stare cu adevărat îngrijorează.
Dar, îngrijorările de fapt niciodată nu ajută. Cred că omenirea acum trebuie să acționeze.
Trebuie să decidem ce direcție vom urma. Viitorul va depinde de direcțiile de acțiune pe care le vom alege azi.

Soluționarea problemelor actuale este cea mai mare oportunitate pentru generația noastră și a celor care vin după noi. Avem oportunitatea să cream valori noi. Cred că în secolul 21 noi trebuie să ne creăm o viziune mai largă și totodată mai clară a viitorului.
Și cred că, pe lângă eficiență și inteligență, oamenirea are nevoie de mai multă compasiune – care ar apropia oamenii unii de alții, iar determina să fie mai atenți și mai des să se ajute reciproc.
Trebuie nu doar să învățăm alte limbi, ci trebuie să învățăm să respectăm și să înțelegem diferite caractere și culturi. Nu există oameni ori popoare identice. Noi vom continua să fim diferiți. Multe din problemele actuale sunt rezultatul concentrării noastre prea mari pe diferențe.
Nu e cazul să ne concentrăm pe diferențe.
E cazul să ne concentrăm pe subiecte de interes comun, să avem abilitatea să lăsăm diferențele la o parte și să pășim împreună în viitor.

Ne unesc problemele de mediu – care devin tot mai acute.
Secetele care devin tot mai dese și tot mai grave în ultimii ani, și ne lasă fără roadă. Ne afectează pe toți.
Sutele de gunoiști, care au acoperit toată țara, și pungile din plastic care vedem practic peste tot. Ne afectează pe toți.
Orașele poluate de miile de mașini învechite. Aerul devine tot mai greu și tot mai mulți oameni ajung pe mâinile medicilor cu diverse maladii specific. Ne afectează pe toți.
Economia noastră nu chiar verde. Ne afectează pe toți.
Dependența enrgetică a Moldovei. Ne afetează pe toți.

Sunt multe probleme, care ne afectează pe toți.
Aceste probleme sunt oportunități să ne unim și să muncim împreună pentru un viitor mai bun al Moldovei, și un viitor mai bun pentru fiecare dintre noi.

Vadim Ceban

Vadim Ceban

Președinte al Consiliului de Administrație, SA Moldovagaz

Le port respectul tuturor oamenilor, pe care i-am întâlnit în calea mea, pentru că au împărtășit cunoștințele și experiențele lor și mi-au oferit posibilitatea să învăț.
Cred că asta e una din sarcinile noastre principale să învățăm și să transmitem cunoștințele colegilor. Numai așa putem determina progresul, indiferent de domeniul de activitate.