Selectează o Pagină

Reoganizarea Moldovagaz – mai puțină birocrație și egoism corporativ, mai multă competitivitate și concentrare maximă pe clienți

sept. 15, 2020

Structura organizatorică corporativă actuală a Moldovagaz a fost adoptată cu peste 20 de ani în urmă.

Între timp grupul Moldovagaz a crescut, s-au schimbat așteptările clienților și cerințele autorităților. Au evoluat incredibil piețele regionale și tehnologiile.

Credem că în anii următori viteza schimbărilor va crește impulsionată de evoluția tehnologiilor. Vor apărea soluții tehnice noi pentru automatizarea și eficientizarea proceselor și pentru sporirea siguranței infrastructurii.

Pentru echipa Moldovagaz e clar – companiile care nu se vor schimba, vor muri.

De asta noi am decis că termenii tehnologizare, modernizare, automatizare vor fi la baza evaluării fiecărui proiect investițional. Avem sarcina de a spori siguranța infrastructurii, de a crește durata de exploatare a componentelor infrastructurii și de a reduce costurile de mentenanță a ei.

Toate companiile mari sunt amenințate de crearea unei birocrații excesive, care la rândul său conduce la deteriorarea relației cu clienții, creșterea egoismului corporativ și pierderea competitivității.

Aceste amenințări sunt valabile și pentru grupul Moldovagaz, în special în contextul liberalizării continue a pieței gazelor naturale.

Din anul în care a fost adoptată structura actuală a grupului Moldovagaz cadrul legal – normativ național a suportat schimbări profunde. Autoritățile au pus accentul pe un nivel mai înalt de protecție a intereselor consumatorilor și pe sporirea competitivității pe piața serviciilor energetice. Au fost adoptate cerințe referitoare la independența companiilor, care gestionează infrastructura de transport gaze, și au fost separate activitățile de distribuție și furnizare a gazelor naturale.

În aceste condiții am inițiat procesul de elaborare a unei structuri organizatorice – funcționale noi a grupului. Acum din grupul Moldovagaz fac parte 19 companii, care activează pe partea dreaptă a Nistrului a RM. Structura actuală a Moldovagaz conține 12 companii teritoriale specializate în distribuția gazelor.

Companiile de distribuție vor fi absorbite de compania Chișinău-gaz – proces care deja este pornit.

De asemenea, Moldovagaz va crea o companie separată specializată în furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali – furnizor de ultima opțiune (cu obligația de serviciu public). Clienții sunt cel mai important activ al Moldovagaz, de asta vom păstra permanent în centrul atenției accesibilitatea și siguranța serviciilor noastre pentru clienții finali. Vom seta un șir de indicatori, care ne vor permite să evaluăm obiectiv calitatea serviciilor noastre.

Credem că spectrul serviciilor Moldovagaz trebuie să fie lărgit și aici mizăm pe compania Transautogaz. Transportul alimentat cu gaze naturale comprimate, fie de călători, fie cel de mărfuri, este mai eficient financiar și incomparabil mai prietenos cu natura decât cel alimentat cu motorină.

Acum definitivăm un plan de acțiuni pentru inițierea colaborării cu municipalitățile din țară, și cu întreprinderile specializate în transport.

Cu detalii și cirfe la acest subiect voi veni în timpul apropiat.

Deci, Moldovagaz e în reorganizare.

Obiectivul nostru e să sporim eficiența noastră corporativă, să creștem accesibilitatea serviciilor noastre, păstrând siguranța infrastructurii la cele mai înalte standarde.

Vadim Ceban

Vadim Ceban

Președinte al Consiliului de Administrație, SA Moldovagaz

Le port respectul tuturor oamenilor, pe care i-am întâlnit în calea mea, pentru că au împărtășit cunoștințele și experiențele lor și mi-au oferit posibilitatea să învăț.
Cred că asta e una din sarcinile noastre principale să învățăm și să transmitem cunoștințele colegilor. Numai așa putem determina progresul, indiferent de domeniul de activitate.