Selectează o Pagină

Pandemia este o încercare a spiritului și inspirației

nov. 25, 2020

Anul 2020 este diferit. Este anul în care suntem supuși unor încercări mari.

Pandemia, carantina și restricțiile impuse pentru a diminua răspândirea infecției, criza economică globală, seceta severă, inundațiile – toate o dată au căzut peste noi.

Toate au adus îngrijorări în suflete și semne de întrebare cum va fi ziua de mâine. Sunt întrebări firești.

Dar, chiar și în pandemie și criză, e valabilă înțelepciunea veche: ”cum îți vei așterne, așa vei dormi”. Adaptând înțelepciunea la realitățile noastre putem spune că ziua de mâine va fi așa cum o pregătim noi azi.

Pandemia și restricțiile au introdus schimbări în modul în care realizăm mai multe activități, trebuie să ținem cont de pericolul invizibil din jurul nostru, dar e cert că nu oprim viața.

Echipa Moldovagaz a setat în Planul de investiții pentru anul 2020 realizarea a 60 de proiecte investiționale, ce țin de gazificarea satelor și orașelor. Asta presupune construcția gazoductelor cu lungimea totală de 123,657 km și asigurarea accesului la serviciul de alimentare cu gaze naturale a circa 2740 potențiali consumatori. Continuăm mișcarea spre consumatori. Ne aducem aportul la creșterea nivelului de trai în localitățile Moldovei.

Evident, carantina și restricțiile au afectat mersul realizării proiectelor noastre investiționale și totuși noi am progresat foarte bine.

Până pe 20 noiembrie 2020 au fost executate lucrările de construcție-montare  a rețelelor de gaze cu lungimea totală de 102,862 km sau 83,2 % din lungimea totală preconizată pentru anul 2020. Din cele 60 obiecte planificate la 42 obiecte lucrările sunt finisate, iar la celelalte 18 proiecte investiționale lucrările de construcție-montare sunt în proces de executare.

În conformitate cu programul de executare a lucrărilor, până la sfîrșitul lunii noiembrie vor fi executate lucrările de construcție montare a rețelelor de gaze cu lungimea cca 8 km, iar în luna decembrie vor fi executate restul, peste 12 km.

Asta este doar o dimensiune pe care echipa noastră a acționat în anul pandemic. Nu ne-am oprit în procesul de digitalizare a relațiilor noastre cu consumatorii, am executat toate lucrările de mentenanță a infrastructurii, am identificat modalități să susținem producătorii autohtoni să își crească competitivitatea și să păstreze locurile de muncă, am elaborat proiecte prin care să susținem tranziția transportului public spre gazele naturale comprimate, și multe altele.

Sunt motive mari să mulțumesc colegilor mei. Ei, în condițiile epidemiei, au găsit posibilități să meargă înainte și nu motive să stea pe loc.

Epidemia a pus la încercare caracterul, profesionismul și inspirația echipei Moldovagaz și echipa noastră a susținut și susține testul.

Vadim Ceban

Vadim Ceban

Președinte al Consiliului de Administrație, SA Moldovagaz

Le port respectul tuturor oamenilor, pe care i-am întâlnit în calea mea, pentru că au împărtășit cunoștințele și experiențele lor și mi-au oferit posibilitatea să învăț.
Cred că asta e una din sarcinile noastre principale să învățăm și să transmitem cunoștințele colegilor. Numai așa putem determina progresul, indiferent de domeniul de activitate.