Selectează o Pagină

Lucrări de reparație capitală a gazoductului magistral Odesa – Chișinău

oct. 2, 2020

Aparent, activitatea echipei grupului Moldovagaz este intermitentă și se intensifică în perioada când sunt emise facturile pentru gazele consumate. 

Realitatea de fapt alta.

Echipa noastră gestionează o infrastructură complexă, extinsă practic pe toată suprafața țării. De continuitatea activității noastre depinde procesul de producere a mii de agenți economici și confortul de viața a sute de mii de consumatori casnici.

În același timp, infrastructura noastră reprezintă un lanț de obiecte industrial periculoase, care necesită observare permanentă a parametrilor tehnici de funcționare, pentru a preveni producerea unor avarii. Permanent înseamnă 24 din 24, 7 zile pe săptămână. Fără excepții.

Monitorizarea infrastructurii aduce informație, care determină deciziile noastre investiționale.

Activitățile de sistematizare și analiză a informației referitoare la starea tehnică a componentelor infrastructurii, evaluarea pericolelor și prioritizarea lucrărilor de mentenanță, identificarea și evaluarea soluțiilor tehnice pentru tratarea problemelor tehnice și modernizarea infrastructurii, evaluarea costurilor și planificarea investițiilor – sunt activități zilnice ale inginerilor Moldovagaz.

Gazoductul magistral Odesa – Chișinău, care a fost dat în exploatare în 1966, e implicat în procesul de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor din municipiul Chișinău, și din raioanele din centrul și nordul țării. Adică a cca 80% din totalul de consumatori ai Moldovagaz.

Cercetările realizate de specialiștii Moldovagaz au constatat existența mai multor defecte, inclusiv unor defecțiuni în stratul de izolare a conductei, care pot compromite funcționalitatea sigură a acestui element important de infrastructură.

În anii 2020 și 2021 Moldovagaz va investi în reparația capitală și modernizarea gazoductului magistral 120,975 milioane lei. Menționez că e primul proiect de reparație capitală a acestui gazoduct magistral pe parcursul a 54 de ani de exploatare.

Aceste investiții vor asigura funcționarea sigură și continuă a gazoductului și vor elimina pericolele unor avarii tehnice.

Vadim Ceban

Vadim Ceban

Președinte al Consiliului de Administrație, SA Moldovagaz

Le port respectul tuturor oamenilor, pe care i-am întâlnit în calea mea, pentru că au împărtășit cunoștințele și experiențele lor și mi-au oferit posibilitatea să învăț.
Cred că asta e una din sarcinile noastre principale să învățăm și să transmitem cunoștințele colegilor. Numai așa putem determina progresul, indiferent de domeniul de activitate.