Selectează o Pagină

Automatizarea procesului de monitorizare a parametrilor de funcționare a infrastructurii

oct. 5, 2020

Automatizarea procesului de monitorizare a parametrilor de funcționare a elementelor infrastructurii Moldovagaz va consolida capacitățile noastre de mentenanță sigură și de prevenire a accidentelor, și ne va oferi date necesare pentru a prioritiza eficient investițiile în mentenanța și dezvoltarea infrastructurii.

De aceste activități depinde funcționalitatea infrastructurii Moldovagaz și continuitatea alimentării cu gaze naturale. Pe aceste activități este concentrată zilnic atenția a sute de ingineri din cadrul echipelor grupului nostru.

Întreprinderile grupului Moldovagaz exploatează 807 PRG (punct de reglare gaze) și DPRG (punct de reglare gaze tip dulap).

Dintre ele 206 sunt de tip construcții capitale, 218 – de tip bloc și 376 de tip post. Prin intermediul lor se asigură livrarea gazelor naturale către 680 455 consumatori. Mai mult de jumătate din ele pînă la finele anului 2020 vor fi echipate cu sistemul de telemetrie.

Sistemul de telemetrie reprezintă un set de echipamente și căi de comunicare cu serviciile de dispecerat și intervenție. Echipamentele sunt montate la RPG și DRPG și au menirea să colecteze și furnizeze informație referitoare la un număr de parametri tehnici de funcționare.

Începând cu 2015, și până în anul 2019 au fost montate 381 sisteme, prioritar la PRG și DPRG situate la intrarea în localitățile mari. 

În Planul de investiții pentru anul 2020 se preconizează montarea sistemului automatizat de monitoring la 49 PRG, iar în anul 2021 – la 14 PRG.

Implementarea sistemului de telemetrie  elimină necesitatea  de a controla parametrii de lucru a PRG în orele de consum maxim în perioada rece a anului implicând deplasarea echipelor de serviciu la obiectele menționate.

Astfel vom determina o economie importantă a carburanților, consumat pentru deplasarea echipelor pentru monitorizarea presiunii. De fapt sistemul oferă posibilitatea de a administra infrastructura consumând mult mai rațional resursele umane, cele materiale și timpul.

Noi tindem să creștem permanent eficiența investițiilor – să satisfacem tot mai bine principiul: ”investiții minime cu eficiență maximă”.

Automatizarea proceselor de mentenanță și administrare a unei infrastructuri precum e cea administrată de grupul Moldovagaz, distribuită în toată țara, este un pas important în creșterea eficienței investițiilor.

Vadim Ceban

Vadim Ceban

Președinte al Consiliului de Administrație, SA Moldovagaz

Le port respectul tuturor oamenilor, pe care i-am întâlnit în calea mea, pentru că au împărtășit cunoștințele și experiențele lor și mi-au oferit posibilitatea să învăț.
Cred că asta e una din sarcinile noastre principale să învățăm și să transmitem cunoștințele colegilor. Numai așa putem determina progresul, indiferent de domeniul de activitate.